Iul062017
0

Pe 1 iulie curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, înregistrat la Ministerul Justiției al RM, a organizat o festivitate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea PSRM. La eveniment au fost invitate și au participat delegații din câteva state, printre care și o delegație din Coreea de Nord condusă de vicepreședintele Partidului Muncii din Coreea de Nord, Ri Su Yong, deci a doua persoană de importanță politică dintr-un stat cu dictatură absolută, izolat de comunitatea internațională pentru perpetuarea unui regim autoritar feroce, înarmare nucleară și testări cu rachete balistice, ținta principală fiind Statele Unite ale Americii, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului pentru Securitate al ONU. Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie, condamnă cu vehemență acțiunile PSRM de a invita în RM o delegație a unui stat cu un regim dictatorial crud, izolat la nivel internațional și semnarea unui Acord de colaborare cu partidul acestuia, și consideră că sunt toate motivele legale pentru ca PSRM să fie scos în afara legii.


DEMERS către Ministerul Justiției

Partidul Antimafie cere Ministerului Justiției să întreprindă acțiuni, în temeiul spiritului Legii cu privire la partidele politice și anume Articolului 3 alin. 1 și 2, să ceară Curții de Apel Chișinău să examineze acțiunile Partidului Socialiștilor din RM de a invita o delegație oficială din statul dictatorial Coreea de Nord și încheierea unui Acord de colaborare cu partidul de la conducerea statului respectiv, în vederea dizolvării partidului PSRM prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel.


DEMERS către Comisia de securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului

1. Să solicite organizarea de urgență a unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Securitate la care să fie examinat pericolul faptelor PSRM, descrise mai sus, la adresa securității RM;

2. Să ia măsuri pentru subminarea pericolelor la adresa securității naționale a RM declanșate de acțiunile PSRM;

3. Să instituie o comisie specială de examinare psihiatrică a președintelui Igor Dodon;

4. Să înainteze propunerea de a iniția procedura de demisie a președintelui Dodon.


DEMERS către Ministerul Afacerilor Externe și Intergrării Europene

Având în vedere obligațiunile și angajamentele Guvernului Republicii Moldova de a respecta și de a promova valorile democrației, asumate în cadrul acordurilor internaționale și bilaterale cu statele partenere Occidentale, partidul Mișcarea Populară Antimafie cere Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM să dea lămurire în ce circumstanțe și în spiritul căror valori și norme a fost aprobată viza de intrare pe teritoriul Republicii Moldova a delegației din Republica Populară Democrată Coreeană, condusă de vicepreședintele Partidului Muncii din Coreea de Nord, Ri Su Yong.


DEMERS către Procuratura Generală

Să inițieze procedura de urmărire penală pe numele cetățeanului Igor DODON, tot el președinte al RM, în vederea elucidării surselor de venit ale acestuia prin confruntarea Declarației de venituri și a cheltuielilor de facto făcute de DODON. Totodată, având în vedere deplasările private ale lui Igor DODON, acțiunile Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de colaborare cu Coreea de Nord, precum și inițiativele președintelui DODON de a face reparații considerabile la câteva obiecte de stat, avem bănuieli rezonabile să presupunem că Igor DODON beneficiază de finanțări nedeclarate, ilicite și de proveniență criminală la nivel internațional.

În consecință, cerem Procuraturii Generale să verifice sursa exactă a finanțărilor pentru reparațiile la Vila de la Condrița a Președintelui RM, a clădirii Președinției și a altor cheltuieli netransparente care ar putea fi depistate pe parcursul urmăririi penale.